İstanbul Veteriner Hekimler Odası: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi’nde Eğitim Durmamalı
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Avcılar Yerleşkesi’nde yer alan ve Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi olarak hizmet veren binanın deprem riski nedeniyle boşaltılmasına karşı İstanbul Veteriner Odası, “Bu kararla fırsat tıp eğitiminin en temel unsuru olan hastayı görerek alternatif bir çözüm yolu olmaksızın uygulama yapmak tamamen ortadan kalkmaktadır.” Bu durum gelecekte telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi’nde eğitime ara verilmemelidir” dedi.
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Avcılar Yerleşkesi’ndeki eğitim hastanelerinin deprem riski olduğu gerekçesiyle herhangi bir alternatif sunmadan boşaltılmasına tepki gösterdi. Bu kararın uygulamalı eğitimi ortadan kaldırdığını vurgulayan şu ifadelere yer verildi:
“NİTELİKLİ EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ REDDEDİLMİŞTİR: Tıp eğitimi tüm süreçleriyle akademik ve bilimsel bir bütünlük taşır. Veteriner hekimler, hayvan sağlığı ve refahının yanı sıra şefkatli hekimlik boyutuyla halk sağlığında da etkin rol oynamaktadır. Tıp eğitiminin değerli bir parçası laboratuvar uygulamaları ve hastaya yaklaşmayı gerektiren staj sürecidir. Pandemi sürecinde bu süreç sekteye uğramış ve öğrencilerimiz kaliteli eğitim alma hakkından mahrum bırakılmıştır.
FAKÜLTEDE EĞİTİM 4-5 YILDIR DURUYOR: Ayrıca İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi’nde eğitim zaten yapısal sorunlar nedeniyle 4-5 yıldır durma noktasına geldi. 26 Eylül 2019’da İstanbul’da meydana gelen depremin ardından Avcılar Yerleşkesi’ndeki Veteriner Fakültesi binaları hasar gördü. Yapılan incelemelerin ardından dekanlık binası da dahil olmak üzere ana binaların tamamının ağır hasar gördüğü tespit edilerek boşaltıldı ve büyük bir kısmı geçici olarak Büyükçekmece Yerleşkesine taşındı. Hastane binalarının hafif hasarlı olduğu belirtilirken, güçlendirme ve prefabrik ilaveler yapılarak eski yerinde hizmete devam edilmesine karar verildi. Bu kesintili ve yetersiz koşullarda gerçekleştirilen uygulamalı mesleki eğitim hem akademisyenler hem de öğrenciler açısından oldukça yoğun geçti.
BU DURUM GELECEKTE GÖRÜNMEYEN SONUÇLARA YOL AÇACAKTIR: Son olarak 26 Şubat’ta hastane binalarının boşaltılması kararı ile tıp eğitiminin en temel unsuru olan hastayı alternatif bir analiz yapılmadan görme imkanı tamamen ortadan kalktı. Bu durum gelecekte telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Yani;
Veteriner hekim olarak mezun olacak öğrencilerin alacağı eğitimin kalitesinin uygulamadaki sorunlar nedeniyle tartışılır olacağı,
Büyük bir kazanım olan akreditasyon hakkının tehlikeye girmesi ve akredite fakülteden mezun olma hakkının kaybedilmesi,
Bütün bunlar şu anda meslek ve gelecek için eğitim gören öğrencilerimizin umutlarını kırmakta, moral motivasyonlarını olumsuz etkilemektedir.
DİĞER FAKÜLTELER TESLİM EDERKEN VETERİNER FAKÜLTESİNİN İNŞAATINA BAŞLANMAMIŞTIR: Avcılar Yerleşkesi’nde yer alan ve birebir aynı süreçten geçen İşletme Fakültesi’nin yeni binasının bir buçuk yılda tamamlanarak teslim edilmesi ve Veteriner Fakültesi’nin inşaatının yapılması kabul edilemez. Daha tıp başlayalı 4-5 yıl oldu, Mühendislik Fakültesi binaları da büyük ölçüde tamamlandı. Ülkemizde veteriner hekimliği eğitiminin ilk adımlarının atıldığını ve mesleğimizin tarihsel sürecinde çok değerli bir yere sahip olan fakültemizin adeta gözden kaçırıldığını düşündüren bu duruma bir an önce son verilmesi gerekmektedir. .
EVRİM KARARI MUTLAKA İNCELENMELİ: Akademik yılın bitmesine 3 ay kaldığı göz önünde bulundurularak gerekirse tahliye kararı gözden geçirilmelidir. Klinik bilimlerin hastaları vakit kaybetmeden ağırlayarak uygulamalı eğitim verebilmesi için alternatif analizler oluşturulmalı ve uzun süredir üretimi devam eden çelik konstrüksiyon yapıya sahip hayvan hastanesi tamamlanarak hizmete açılmalıdır. Öğrencilerin daha fazla mağduriyet yaşamaması ve üniversitelerinden güzel anılarla ayrılmaları için tüm imkanlar seferber edilmelidir.