Kedi Otizm Derneği’nden ‘Sahte Engelli Raporu’ Yanıtı
Türkiye, Maliye Polisinin İzmir’de Atatürk Eğitim ve Araştırma, Tepecik Eğitim ve Araştırma, Alsancak Devlet ve Behçet Uz Çocuk Hastanelerinde asılsız engelli raporu veren 350 zanlıya yönelik düzenlediği şafak operasyonunu konuşuyor. Ülke genelinde gerçekleştirilen operasyonla gündeme gelen sahte engelli raporu çetelerine engelli derneklerinden ilk tepki İzmir merkezli Kedi Otizm Derneği Kurucusu Serap Dikmen Ahmetoğlu’ndan geldi. Ahmetoğlu, Bilim Sıhhat Haber Ajansı’na (BSHA) açıklama yaptı. Türkiye’de engelliler başta ayrımcılık olmak üzere erişilebilirlik ve eşit haklar açısından pek çok yapısal sorunla mücadele ederken, sahte engelli raporu haberlerini duymanın çok acı verici olduğunu, analiz edilmesi gereken birçok alan olduğunu ve engelli yurttaşların hakları yine devlet kaynaklarıyla birlikte sömürülmektedir.
“Hak temelli değil, hayırseverlik kültürü yaklaşımının geri dönüşü”
Kedi Otizm Derneği Kurucu Lideri Serap Ahmetoğlu, “Bütün bunların temelinde engellilere hak temelli değil, hayırseverlik kültürüyle yaklaşmak yatıyor. Engellileri eşit haklara sahip yaşaması gereken bir birey olarak kabul etmeyen, bağımsız yaşayabilmeleri için eğitim, istihdam ve sağlıkta gerekli sistemi kuramayan bakış açısı, yardımlaşma adı altında bir kadro ile hayırseverlik kültürünü yaşatmaktadır. Yani bu raporlar dolandırıcıların hedefi haline geliyor. Raporlarla ilgili bir diğer sorun da derece sorunudur. Dereceler raporlarda kullanılacaksa, çok güvenilir şekillerde verilmelidir. Geçersiz rapor çeteleri bu sistemin iyi işlemediğinin kanıtıdır” dedi.
“Engellilik raporlarındaki tanımlar acilen değiştirilmelidir”
Kronik hastalıklar ve nadir görülen hastalıklar için farklı bir tanım, düzenleme ve desteğe ihtiyaç olduğuna işaret eden Kedi Otizm Derneği Başkanı Dikmen, “Engellilik raporlarının hazırlanmasında kullanılan tanımların acilen değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü genellikle kronik hastalıklarda sahte maluliyet raporları düzenlenebilmektedir. Sahte kör, sahte otistik, sahte sağır raporları verilebilmesi bu sistemde bile dolandırıcılık çetelerinin yapabileceği bir şey değil” diyerek sahteciliğe tepkisini dile getirdi.
İZMİR’DE SAHTE ENGELLİ RAPORU ŞAFAK OPERASYONU YAPILDI!
Yeniasır Gazetesi’nden Fatih Şendil’in haberinde yer alan bilgilere göre; 18 ilde 32 organizatör, 13 joker, 1 bine yakın polisin katıldığı ve gözaltında tutulduğu operasyonda 25 bin ile 80 bin lira arasında değişen malul malul raporu düzenledikleri belirlenen zanlılar gözaltına alındı. doktor, 6 memur ve 35 hastane çalışanı. H Dolandırıcılık olayı ve operasyonla ilgili şu bilgiler verildi: “Şüpheliler, geçersiz rapor alabilmek için ‘joker’ denilen şahısları muayenelere soktu. Rapor alma sürecinin tüm aşamaları ağ üyeleri tarafından takip edilir. Zeytin üretimi için zeytin gibi besinlerin verildiği belirlendi. 18 ilde ve İzmir’de Atatürk Eğitim ve Araştırma, Tepecik Eğitim ve Araştırma, Alsancak Devlet ve Behçet Uz hastaneleri gibi hastanelerde çalışan görevliler gözaltına alındı. İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar ve Çatışma Şube Müdürlüğü ekipleri maluliyet raporu verdikleri istihbaratı üzerine soruşturma başlatarak, savcılık ve mahkeme kararları doğrultusunda teknik ve fiziki takibe aldı. İlk aşamada çete üyeleri tarafından 249 vatandaş için 25 bin ile 80 bin TL arasında değişen bedeller karşılığında malul malul raporu düzenlendiği belirlendi. 380 zanlının “nitelikli dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma ve resmi belgede sahtecilik” yaptıkları ve ilk tespitlere göre yaklaşık 10 milyon lira kamu zararına yol açtığı öğrenildi. Ayrıca engelli raporu verilen kişi sayısı ve büyüklüğü ülke genelinde 100 milyon liraya kadar çıkabilecek ve tutuklu zanlı, şahıs ve şahıslar engelli vatandaşlara sağlanan birçok hizmet ve avantajdan yararlanabilecek. erken emeklilik, ÖTV indirimi, ücretsiz ulaşım kartı gibi. Sağladıkları ve kamu zararına neden oldukları öğrenildi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)