Maaş Kayıpları Kademeli Artarken, TÜİK Hesapları Odak Altında!
TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri uzun süredir tartışılırken, resmi veriler olduğu için açıklanan oranların maaş artışlarına etkisi ayrı bir sorun oluşturuyor. Öte yandan TÜİK, Nisan 2022’den bu yana enflasyon verilerinde fiyat açıklamıyor. DİSK ile mahkeme anlaşmazlığı sürerken, Merkez Bankası’nın verilerde görünmeyeni açıklamasıyla seçim öncesi son enflasyon verilerindeki ‘değişiklikler’ dikkat çekti. !
2011-2016 yıllarında TÜİK Başkanlığı yapan ve cari dönemde İYİP Genel Lideri Meral Akşener’in Danışmanlığını yapan Birol Aydemir, maaşlardaki satın alma gücünün erimesini sosyal medya hesabından uzman istatistikçi olarak paylaşıyor.
“Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtiğimizden beri temel ihtiyaç ürünlerinde net maaşların alım gücü grafiklerde görülüyor” diyen Aydemir, “Asgari ücret hariç tüm gelir gruplarının alım gücü yüzde 44 azaldı. tarafından hazırlanmış olmasına rağmen” diye ekliyor.
“Hükümetin yarattığı yoksulluk krizinin herkesi vurduğu, popülist seçim yardımlarının giydirilemediği bir ekonomik kaos içindeyiz.”
“Enflasyon başta olmak üzere gelir barışının, verimlilik ve refah paylarının doğru verilere dayandığı bir döneme gireceğiz. #Az Sol”
TÜİK, İTO ve ENAG verileri de karşılaştırmalı olarak satın alma gücündeki düşüşü gösteriyor.
Gelelim TÜİK’in hesap değişikliğinin Merkez Bankası açıklamasıyla ortaya çıktığına! Nisan ayında beklentilerin altında kalan enflasyonun nedeni ise dönemsel olarak kıyafet değişikliği oldu.
Giyimde İTO bilgisi ile ölçeklendirildiğinde Nisan ayı TÜİK TÜFE yüzde 45,88 oldu. Ne açıklandı? Yüzde 43,68!
Nisan ayı enflasyonu açıklandığında fiyatların hala yerinde olmadığı görüldü.
TÜİK, yeniden bir açıklama yaparak, mahkemenin ulaştığı bir karar olmadığını yineledi.
Bu ortamda fiyatları görsek üzülmez miyiz? Ne dersiniz?