Sanırım yazımıza Kollajenin ne olduğunu anlayarak başlayalım. Peki, son 5 yıldır her yaştan insanın ve her sağlık ekipmanının kullanabileceği iddia ediliyor. kollajen nedir?
Adı Yunanca yapıştırıcı anlamına gelen “kolla” kelimesinden gelmektedir. Çünkü dokuların bir tutkal gibi ortada kalmasını sağlar. İşlevi bağ dokusunu güçlendirmek, cilde dayanıklılık, sıkılık ve esneklik kazandırmaktır.
kolajen; Deri, kemik, tendon ve bağlar başta olmak üzere vücuttaki birçok organda bulunan yapısal bir proteindir.
Vücutta en çok bulunan proteindir ve tüm vücut proteinlerinin üçte birini oluşturur. Bağ dokusunun çok değerli bir bileşeni olan kollajen, yapıştırıcı gibi bir dokunun ortasındadır. Vücutta bol miktarda bulunan ve farklı dokularda çeşitli görevleri bulunan kollajen, ilgili yapıların hem yapısal hem de fonksiyonel özelliklerinin korunmasına yardımcı olur.
Her farklı protein türü, farklı görevleri ile ortada bir uyum içindedir ve vücudun sağlıklı kalmasını sağlar. Bu proteinlerin en değerlilerinden biri kolajendir.
“Peki kolajen ne işe yarar?” dersek;
İlerleyen yaşla birlikte vücutta üretilen kolajen miktarı azalır. Ayrıca belirli durumlar sonucunda vücuttaki kolajenin zarar görmesi de kelâm meselesidir. Kollajen üretiminin veya yapısının kaybı çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Yaşlanma ile birlikte cildin iç katmanlarında kolajen kaybı meydana gelir, cilt elastikiyetini kaybeder ve hasara açık hale gelir. Elastikiyetini kaybetmiş cilt kırışıklıklar oluşmaya başlar. Kolajen desteği ile cilt elastikiyeti artar ve cildin nem stabilitesi düzelir. Cildin derin katmanlarındaki kollajen yoğunluğu artar. Tüm bu etkiler kırışıklıkları önler ve cildin daha genç görünmesini sağlar. Destekler yaşlanma karşıtı etkiye sahiptir. Bu özelliği ile özellikle yüz için sıklıkla kullanılan bir destektir.
kas yapısı Kolajen oluşumunda yer alan en değerli moleküllerden biri kolajendir. Kollajen takviyesi, kas kütlesini arttırmada rol oynayabilir. Düzenli olarak dayanıklılık antrenmanı yapan ve kollajen takviyesi alan bireylerde kas kütlesinin normalden daha fazla arttığını gösteren araştırmalar var. Yağsız vücut kitlesini artırmaya yardımcı olan bu desteklerle daha sağlıklı bir vücuda kavuşmak mümkün.
kollajen, kıkırdak üretimi Uyarmaya yardımcı olan bir proteindir. Kıkırdak eklemdeki kemiklerin uçlarında bulunur ve kemikleri aşınmaya karşı korur. Eklemlerin esnek ve rahat hareket etmesini sağlar. Yaşlanmayla birlikte azalan kollajen üretimi kıkırdak dokusunun zayıflamasına yol açar. Eklem yapısı bozulur ve eklem hareketleri kısıtlanır. Tüm bu işlemler sonucunda eklemlerde ağrı oluşur. Eklem hareketleri ağrı ile güzel bir şekilde kısıtlanır. Kollajen takviyeleri sayesinde eklemdeki ağrı azaltılabilir ve eklem sertliği azaltılabilir.
Saç ve tırnak sağlığı etkilerinden dolayı tırnak kırılmasında azalma, uzamada artış; Saç büyümesini ve kalınlığını artırmanın olumlu etkilerini vurgulayan yayınlar vardır.
Kollajen takviyelerinin kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteren çalışmalar da mevcuttur.
Takviyelerin sistematik kullanımı; Yüksek kolesterol ve damar tıkanıklığına yol açabilen damar sertliği gibi faktörlerin iyileştirilmesinde etkili olabilir. Kollajenin faydaları arasında damar tıkanıklığını önlemesi ve kalp sağlığına olumlu etkisi vardır. Koroner arter hastalığı ve kalp krizi gibi hastalıkları önleyebilir. Kollajen hapı gibi çeşitli kolajen takviyeleri kalp sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunabilir.
“Çok faydalı kolajen türleri var mı?” Vücuttaki kolajenin büyük kısmı tip 1 kolajendir ve bu alt tip cilt, kemikler, tendonlar, kıkırdaklar, dişler ve bağ dokuların kendine özgü yapılarını oluşturur.Tip 1 ve tip 3 kolajenler derinin gerginlik gücünün ana sorumlusudur. Derideki kolajenin yüzde 80’i yine tip 1 kolajendir.Tip 2 kolajen kıkırdak doku yapısında bulunurken, tip 3 kolajen kaslarda, organlarda ve kan damarlarının duvarlarında bulunur.
Birçok kolajen türünün dağılımı, işlevleri ve yapıları birbirinden çok farklıdır.
Tip 1 Kolajen:
• İnsan vücudunda en yaygın bulunan kolajen türüdür.
• Elastikiyeti çok az olduğundan dayanıklılık ve destek olarak kilit rol oynar.
• En önemli deri, kemik, tendon ve bağ dokusunda bulunur.
Tip 2 Kolajen:
• Tip 1 kollajene göre daha sınırlı dağılım gösterir.
• Kıkırdaklar tip 2 kollajen açısından oldukça güçlüdür.
Tip 3 Kolajen:
• Hücre dışı matris, hücrelerin ortasında yer alan ve hücreleri destekleyen karmaşık bir yapıdır. Tip 3 kollajen, hücre dışı matrisin ana bileşenidir.
• Ciltte Tip 1 kollajen ile birlikte bulunur ve cildin elastikiyet ve dayanıklılığından sorumludur.
• Cilt gerginliğine yardımcı olma işlevi vardır.
Kolajen 2 çeşit içeriğe sahiptir.
Balık ve sığır olmak üzere ikiye ayrılırlar. kuyu Sığır Kollajeni Daha mı İyi, Balık Kolajeni mi Daha Pürüzsüz? Eğer sorarsan:
Sığır kollajeninin kaynağı ineklerin derisi, kasları ve kemikleridir. Bu nedenle merada yetişen ve doğal otlarla beslenen hayvanlardan kaliteli bir sığır kolajeni elde edilmelidir. Balık kolajeninin kaynağı balığın derisi, kemikleri ve pullarıdır.
Bu ikisinin ortasındaki birincil fark kolajen türleridir. Sığır eti hem Tip 1 hem de Tip 3 kollajen içerir. Tip 1 kollajen vücudumuzda, özellikle deri, saç ve kemiklerde en çok bulunan tiptir. Tip 3 kolajen özellikle bağırsaklarımızda bulunur. Buradaki görevi bağırsak astarını onarmaya yardımcı olmaktır.
kuyu bir kişinin bağırsak sağlığı ile ilgili sorunlar ve eğer destek alarak güzelleştirmek istiyorsa sığır kolajeni kullanması uygun olacaktır.
Cilt ve saç sağlığı Kollajen desteği kullanmak isteyen bireyler balık kolajenini tercih etmelidir.
Hangi besinler kollajen içerir?
Protein ve taze meyve ve sebzelerden oluşan dengeli bir diyet, yeterli kollajen sentezi için değerlidir.
• İlikli kemik suyu
• Biftek
• Tavuk eti
• hindi eti
• Balık
• Yumurta akı, kollajen üretimini destekleyen amino asitler içerir.
Kırmızı renkli meyve ve sebzelerde içerdikleri güçlü antioksidanlar sayesinde kolajen üretimini güçlendirirler.
• Ahududu
• böğürtlen
• Yaban mersini
• Kızılcık
• Çilek
• Kiraz
• Elma
• pancar
• Kırmızı kapya biberi
• Domates bu besinlere örnektir.
Taze sebze ve meyveden elde edilen güçlü beslenme, antioksidan alımını artırarak kolajen yıkımını azalttığı için kolajen seviyeleri üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir.
C vitamini kolajen üretimini artırmada da etkilidir. C vitamini turunçgiller, domates, biber, çilek ve yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur.
• Brokoli
• Lahana
• Soğan
• Sarımsak
• Karnabahar
• Pırasa
• Brüksel lahanası bu besinlere örnektir.
• Kapya biberi
• Maydanoz
• Limon
• Kivi
• Turuncu
• Greyfurt
• Mandalina zengin bir C vitamini kaynağıdır.
Çinko ve bakır da kollajen üretiminde etkilidir. Bakır ve çinko için kuruyemiş, tam tahıllı besinler ve fasulye tüketilmelidir.
Kollajen üretimini en çok destekleyen besin kemikli ettir. Kemiklerde ilik kollajen üretimine fayda sağlayan amino asitler içerir. Bu nedenle yemeklerinizde ilikli kemik suyu kullanabilirsiniz.
instagram
bağlantılı
amasra-ajans.com.tr